VVVV East

Projekt III, 14 ECTS
1-semestr. Masterprojekt
Sommersemester 2007

Forschungsfeld
Public space
Stadtentwicklung Wohnumfeld

Betreuung
Prof. Regine Keller
Dipl.-Ing. Doris Grabner
Dipl.-Ing. Thomas Hauck
Dipl.-Ing. Volker Kleinekort

In Zusammenarbeit mit dem Lehrstuhl für Städtebau und Regionalplanung (LSR), Prof. Sophie Wolfrum und Gunther Laux, und mit Tobias Goevert, Architecture and Urbanism Unit, Greater London Authority


Der Stadtteil und das Subzentrum Woolwich im Londoner Osten wird zu einem wichtigen Verkehrsknoten ausgebaut. Im Zuge dieser Infrastrukturmaßnahmen soll das Zentrum Woolwichs über die „Neuerfindung“ des öffentlichen Raums aufgewertet werden, wobei die „lobbies and lounges of the interchange“ auch weiterhin zentraler Teil der „vibrant public culture“ von Woolwich bleiben sollen.

Der Entwurf wurde in Zweiergruppen bearbeitet, erwünscht waren gemischte Teams aus Landschaftsarchitekturstudenten und Architekturstudenten. Die Studententeams konnten den Entwurf am LAO oder am LSR bearbeiten.

Downloads
Dokumentation aller Entwürfe und Essays (PDF, 3,4 MB)
Themen für Essays/Referate und Literatur (PDF, 125 KB)
Projektprogramm "VVVV  East" (PDF, 4,3 MB)
Projektprogramm urban land scape "fuck the context", LSR (PDF, 528 KB)

Links
Lehrstuhl für Städtebau und Regionalplanung: www.stb.arch.tu-muenchen.de


Auswahl Projekte

Injection

Léandre Bérubé, Guillaume Paradis

In view of the city transformation with its residential, commercial, industrial and traffic related reconfigurations, Léandre Bérubé and Guillaume Paradis design a public space that fits to the claims of the new users. In this context the design concept should be seen as a virus that is injected in the Woolwich Centre. The main idea is to link Powis Street, Beresford Market and General Gordon Square with their own subspaces and the surrounding developments at the same time. As every object, space and path is contaminated with the virus, the design language programs a united centre with interesting atmospheres and experiences.

Vibrant Woolwich Vision East

Maya Gil, Claudia Pfeiffer

Provided that the mass growth forecasted for the next decade will change the function and character of Woolwich town centre, Maya Gil and Claudia Pfeifer claim that any design that takes place has to leave room for improvisation and allow the users to reform the area. Accordingly the Beresford Square as a place for events, market and nightlife is designed as an open asphalt paved space which doesn‘t prevent any activities from taking place. At night the square is lighted by a net of overhead bulbs. Beresford Square is connected to the so-called Foyer that is designated to give the first impression of the town and to inform about the different directions, connections and changing events. One element (the "Woolwich") strongly defines the place and provides all necessary information.
In contrast the General Gordon Square as the new transportation hub is supposed to guarantee the transfer between the different public transportation offers which relies on easy orientation. As a terminal-park-hybrid General Gordon Square shall be a place where one can spend waiting time in a relaxed atmosphere while being informed about departure times.

Vibrant Woolwich Vision East

Patricia Ott, Anke Perplies

The concept of this work responds to the various existing characters of the open spaces and aims for the promotion of the present potential. Furthermore it connects the three squares and punctuates the new "togetherness" by the uniform paving which is only accessible for pedestrians and delivery vans. The design for the General Gordon Square is based on existing way connections and subdevides the place into an introvert area on the lower ground and an extrovert area on the higher ground. The concept also includes a re-positioning of the bus stops and a re-routing of the surrounding streets to both outer sides of the new uniform paving. For Beresford Market Patricia Ott and Anke Perplies draft a power-supply column that combines all the necessary requirements for the smoot-functioning of a marketplace, such as water, electricity and lightning. With the new design of Dial Arch Square the existing character of the park area is supposed to be reclaimed and punctuated.
The freeway (Plumstead Road) is narrowed to two lines to reduce the traffic at the pedestrian crossing point. The former entrance gate to the Arsenal Club Grounds located on the opposite side of Plumstead Road is set within the park area and should prospectively act as the park gate.