VVVV West

Diplom | Master´s Thesis Landschaftsarchitektur
Sommersemester 2007

Forschungsfeld
Public space
Stadtentwicklung Wohnumfeld

Betreuung
Prof. Regine Keller
Dipl.-Ing. Doris Grabner
Dipl.-Ing. Thomas Hauck
Dipl.-Ing. Volker Kleinekort


Auf der westlichen Seite der Povis Street empfängt Woolwich den Autoverkehr mit einem großen Verkehrsknoten. VVVV West soll eine Vision für eine Eingangsituation nach Woolwich sein, die sowohl für den Autobenutzer erkennbar macht, dass er sich unmittelbar am Zentrum von Woolwich befindet, die aber auch einen neuen öffentlichen Raum am „schlechten“ Ende der Povis Street schafft. Dieser neue öffentliche Raum verbindet Woolwich Centre mit dem Fähranleger, der geplanten Waterfront und dem historischen Woolwich Garden mit seinen historischen Gebäuden. VVVV West kreiert einen öffentlichen Raum, der ein Raum der Mobilität und des Ankommens für Autofahrer ist (von der Fähre, aus Central London) und ein Raum der das städtische Gefüge von Woolwich neu verbindet und den Platz für die „vibrant public culture“ von Woolwich erweitert.

In Kooperation mit dem Fachgebiet für Siedlungsstruktur und Verkehrsplanung, Prof. Gebhard Wulfhorst.


Auswahl Projekte

Riverside Ribbons

Andrea Brandl

In its intended meaning, ribbons can stitch several things together. Woolwich shows an incoherent character, because of its former development. Giving Woolwich a more compact identity, the design shows an interaction of ribbons, which links the individual parts together. In the proposal of Andrea Brandl, her newly planed ribbons assume shape by buildings, paths, green rooms as well as elements in the open space. The figuration of the „Building Ribbon“ follows two main strategies: The new urban development refers, on the one hand to the existing urban situation. The building respond to existing views and axis with breaks and generous passageways and closes large gaps in blocks of houses to create coherent urban units. The buildings also pick up the unique silhouette of the town centre, seen from the riverside. On the other hand, the urban development uses contemporary figurations to communicate the dynamic and the spirit of facing the change of new developments and permits with its urban typology a spread of land use.
Brandl believes that for implementing comfortable and accepted open spaces, it is very important to grant good accessibility. Therefore she creates well defined axis, leading from the town centre to the river side esplanade. In order to create active street facades, in the ground level of the housing development retail and gastronomy uses are desired. Along the carriageway , the central reserve is filled with gravel and lightly placed grasses. There are groups of three and five trees alignments along the road to accent the dynamic and continuity of the course. These elements are repeated on the pavement to create a unique street profile and comfortable pavements.

Linking Woolwich

Kornelia Keil

The design proposed by Kornelia Keil is about connecting contemporarily intersected parts of Woolwich. The arrangement of the landscape elements  shall create the feeling of immersion and surfacing again when moving through the landscape that is composed by them. Keil makes this immersion and surfacing perceptible by using the foot tunnel that leads under the River Thames. Her design enables the pedestrian  to „dive“ into the tunnel on one side by reaching the entrance via a park and finally „surface „again in a second park on the other side. The  two sides of Woolwich South and North are connected visually by the implementation of corresponding architecture. This buildings are central part of the urban development for South Woolwich. The division of various volumes help arranging and structuring the free space. Further more they continue and complement the structures of the historic city by gearing to the old buildings line-up. The height of the buildings corresponds to the surrounding architecture. A footbridge that provides free space within itself connects St. Marys Park and the new riverside park. Keil describes her proposed buildings, that are standing on a irregular network of stilts as „prelude“ and „conclusion“ of the urban park which flows under them. The Buildings belong to the park and the other way round. The park is divided into different zones in order to create various atmospheres and allow a wide range of functions. The moving spaces  are accompanied by a pattern of Acer platanoides placed in seld-binding gravel and terraway. Resting zones invite the passer-by to lie in the patches of lawn under the Betula utilis trees. The action taking place in the activity zones is reflected  by the vibrantly moving foliage of the planted Populus tremula trees. A skatepark and youth centre can be found here. A promenade paved in dark granite runs along the river passing the old pier, that is now planted with stripes of Miscanthus sinensis and finally connects to the new footbridge. By moving on the bridge the park, the Woolwich Free Ferry and the traffic of the road passing under can be watched from a safe distance.

Urban Drift

Greta Link

The central aspect of the proposal „Urban Drift“ by Greta Link is the creation of a new public space, a representative entrance situation at the momentarily „bad end of town“.  This implementation is supposed to reconnect existing historic and valuable urban structures to the Thames river front. The developed free space between the city and the river should function as a public space, which receives and includes the manifold urban drifts. Link recognizes ferry passengers, pedestrians, cyclists, traffic of all types but also social structures, problems and confrontations as such drifts and as she states, her initial point of the draft was the impressions of the many different milieus in the place. From an outside view their interplay can be recognized very colourful, attractive and vibrant. In reality they are explosive and problematic in the same time. Soon the different groups will be complemented by the “well-to-do Londoner”, attracted by new housing construction projects of a high value. To unite the diversity of people in the city the draft aims to create a space that offers the possibility to move in and use it in an equal way to all the parties involved. The space between city and river becomes an open access space for everybody: even room for the ever-floating traffic and the come and go of the ferry is granted. While Link keeps a layer of Fast Network for the transit traffic from east to west, the ferry bound vehicles access via the new landscape that takes after the principles of shared space - the slow network.